listopada 27, 2020

[K-food] Przystawki: Banchan set A - 반찬 세트 A


 

Cześć Wszystkim! 안녕 여러분! Banchan [반찬], czyli jeden z elementów koreańskiego posiłku hansik 한식, w j. angielskim "side dish" natomiast w  j. polskim "przystawka". Te tłumaczenia nie oddają w pełni prawdziwego znaczenia banchan'ów, czyli najważniejszego elementu posiłku. Pewnie zastanawiacie się dlaczego, zatem nie przedłużając zapraszam Was na dzisiejszy post, w którym wyjaśnię, co z czym się je oraz podzielę się z Wami kilkoma przepisami, które w połączeniu z ryżem mogą stanowić pyszny posiłek.

Czy kiedykolwiek widzieliście suto zastawiony koreański stół? Taki, na którym piętrzą się niezliczone małe talerzyki bądź miseczki, a na każdym z nich znajdziemy smakowity banchan? Pośrodku takiego stołu najczęściej znajduje się zupa bądź inne danie główne, ale to nie ono wiedzie prym. Można zjeść kolację czy śniadanie bez zupy, ale nie można zjeść posiłku bez banchan'u, dlatego właśnie banacha'ny grają tak ważną rolę. Choćby miało być to samo kimchi 김치 bądź marynowana rzodkiew danmuji 단무지, bardzo rzadko można spotkać się z posiłkiem bez żadnej „przystawki”. W koreańskiej kuchni banchan'y nie są traktowane jak przystawki, to nieodzowne i nieoderwalne elementy dzięki, którym posiłek stanowi całość.

Pomimo łatwości z jaką przygotowuje się banchany, większość Koreańczyków i tak nie ma na to czasu, bądź zwyczajnie z wygody, woli kupić je na targu. Znam rodziny, które regularnie kupują bądź przygotowują je w weekend, w dużej ilości – tak aby starczyły na cały tydzień. Wiele z banchan'ów można jeść na zimno, inne smakują tylko na ciepło, a jeszcze inne można zwyczajnie podgrzać w mikrofali i na szybko zjeść śniadanie bądź kolację. Przygotowałam dla Was kilka z moich ulubionych banchan'ów, do których wykonania nie potrzebujecie ŻADNYCH składników, których nie moglibyście zakupić w markecie, który posiada dział azjatycki. Zatem.. do dzieła! 시작해봅시다! 

1. Gyeran mari  -  계란말이 - omlet

Źródło: zdjęcie prywatne Kahl


Składniki:
- 3 jajka
- sól do smaku
- szczypta pieprzu
- ½ małej marchewki pokrojonej w drobną kostkę
- 1 cebula dymka pokrojona w drobną kostkę
- olej do smażenia

Wszystkie warzywa siekamy w bardzo drobną kostkę, jajka wbijamy do miseczki i wszystko ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju. Zmniejszamy płomień palnika i wylewamy połowę jajek z warzywami na patelnię tak aby pokryć jej całą powierzchnię. Następnie czekamy aż jajka, które stykają się z patelnią od dołu, zetną się. Warstwa wierzchnia powinna być lekko płynna. Zaczynamy zwijać! Unosimy początek naszego omlecika i składamy go tak aby jego bok miał około 4-5 cm. Zwijamy omlecik do połowy i wylewamy ½ pozostałej mikstury, w puste miejsce. Proces powtarzamy tak długo aż w miska pozostanie pusta, a jajka na patelni zostaną zwinięte w rulon. Pamiętajcie aby dolewać oleju w trakcie procesu, według potrzeb. Po wystygnięciu kroimy w kawałki. 
Można przechowywać w lodówce i podgrzewać w mikrofali. Koreańczycy często jedzą gyeran mari polane odrobiną ketchupu.

2. 호박전 -  Hobak Jeon - smażona cukinia

Źródło: zdjęcie prywatne Kahl

Składniki:
- cukinia
- mąka
- jajko
- olej do smażenia

Cukinię kroimy w plastry, mniej więcej 0,5 cm. Pokrojoną cukinię wrzucamy do woreczka bądź miseczki (jak komu, wygodnie) i obtaczamy w mące, z każdej strony. Rozbijamy jajko, rozgrzewamy patelnię. Plasterki cukinii moczymy w jajku i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż do ścięcia się i zarumieniania jajek. Proste, prawda? 
Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, można przechowywać w lodówce. Podgrzewania w mikrofali nie polecam, cukinia puści wtedy wodę i nie będzie smaczna.

3. 시금치나물- Sigeumchi Namul - szpinak

Źródło: zdjęcie prywatne Kahl

Składniki:
- szpinak 200 gram (świeży)
- posieka na jedna cebulka dymka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sezam

W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do wrzątku nasz szpinak. Blanszujemy szpinak przez około 30 sekund, tak aby zwiotczał, ale nie za bardzo. Odlewamy i płuczemy w zimnej wodzie. Szpinak odsączamy, najlepiej wycisnąć z niego nadmiar wody w rękach. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki, czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Gotowe!
Można przechowywać w lodówce. Nie podgrzewamy w mikrofali. Jeśli chcecie jeść następnego dnia to polecam godzinkę przed posiłkiem wyciągnąć z lodówki żeby szpinak troszkę się ocieplił. 

4.  감자조림 - Gamja-bokkeum - smażone ziemniaczki

Źródło: zdjęcie prywatne Kahl

Składniki:
- 2-3 ziemniaki
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- odrobina oleju sezamowego
- 1/2 szklanki wody

Cebulkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy aż nie zrobią się delikatnie jaśniejsze. Następnie dodajemy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażmy prze kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na patelnię wlewamy wodę, sos sojowy oraz miód. Dusimy wszystko aż do miękkości ziemniaka, jeśli woda nam odparuje a ziemniaczki nie zdążyły zmięknąć dolewamy trochę wody. Kiedy ziemniaczki będą już miękkie dodajemy odrobiny oleju sezamowego i skończone.
Najlepiej smakuje przygotowane na świeżo.

RADA: Jeśli chcecie aby w Waszym posiłku pojawił się jakiś rodzaj mięsa, z powodzeniem możecie dodać do ostatniego przepisu parówkę pokrojoną w kostkę. Koreańczycy często dodają nawet marchewkę bądź szynkę.

Źródło: zdjęcie prywatne Kahl


Mam nadzieję, że dzisiejsze przepisy przypadną Wam do gustu i będziecie chwalić się zdjęciami Waszych śniadań z banchanmi czy też innych posiłku oznaczając nas na IG, bądź umieszczając je w sekcji komentarzy. Dajcie znać czy smakowało i czy chcielibyście aby ukazał się kolejny post z takim zestawieniem.
Do następnego razu! Smacznego! 맛있게 드세요 !


2 komentarze:

  1. Wielki plus za to, że podane są przepisy 😀. Dzięki wielkie. Uwielbiam kuchnię azjatycką, sama wiele koreańskich dań przyrządzam więc uwielbiam tą część bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Dziękujemy za komentarz, a ja szczególnie! :) Przepisy jakie umieszczam na blogu są sprawdzone od wielu lat, ręczę za nie głową. Daj znać jeśli coś upichcisz. Smacznego!

      Usuń

Copyright © 2014 Eye of Korea , Blogger