Naengmyeon (냉면)
My mamy chłodnik, a Koreańczycy mają zimny makaron. W zasadzie rodzajów tych zup i ogólnie makaronów jest bardzo dużo. Jedne są z wywarem, inne z sosem, są ostre, są i łagodne. Pierwsze co przychodzi mi na myśl słysząc Naengmyeon, to właśnie zimna, łagodna zupa z makaronem – i wydaje mi się, że jest to jedna z najpopularniejszych wersji tego dania.
Pierwotnie była to specjalność rejonu Korei Północnej, stąd też dwie wersje tego dania mogą być znane również jako Pyongyang naengmyeon (wersja z wywarem) lub Hamhung naengmyeon (wersja z sosem), od nazw północno koreańskich miast, które z nich słynęły. Jednak po wojnie koreańskiej makaron zyskał popularność także w Korei Południowej.
Oczywiście podstawowym składnikiem jest tu makaron, ale nie taki zwykły. Chodzi o makaron Naengmyeon (nikt, by nie zgadł tej nazwy, prawda?), który jest zrobiony między innymi z gryki i słodkich ziemniaków. Do tego jest wywar wołowy z dodatkiem wody z kimchi z rzodkwi (mul naengmyeon) lub ostry sos (bibim naengmyeon). Do tego są również różne dodatki w postaci warzyw i/lub mięsa, w obu wersjach znajdziemy gotowane jajko.
Przykładowy przepis:
Bingsu (빙수)
Bingsu to bardzo popularny deser w Korei, który pojawił się w niej jeszcze w erze Joseon, po czym przechodził różne transformacje, chociaż nie jakieś bardzo drastyczne.
Jego główny składnik to zwykły, pokruszony lód, a na nim umieszczone są różne dodatki. Jedną z najpopularniejszych, i powiedzmy, że tych bardziej podstawowych, wersji jest ta z pokruszonym lodem, kondensowanym mlekiem i pastą z czerwonej fasoli. Aktualnie na rynku można znaleźć najróżniejsze kombinacje smakowe. Przykładowo zamiast zwykłego lodu jest zamrożone mleko (wtedy bardziej przypomina znane nam zwykłe lody w smaku) i osobiście bardziej wolę właśnie taką wersję, a do tego najróżniejsze dodatki – najczęściej jakieś owoce. Każdy może stworzyć swoją własną, ulubioną mieszankę, przy czym łatwo da się eksperymentować ze smakami i chyba za to tak bardzo lubię ten deser.
Przykładowy przepis:
Mrożone Americano (아이스 아메리카노/아아)
W zasadzie tak wielka popularność kawy w Korei jest fenomenem w Azji, o ile nawet nie jest to fenomen na skalę światową. Większości osób z Azją, skojarzy się herbata i cała związana z nią kultura, która istnieje od wieków. Tymczasem w ciągu ostatniego dziesięciolecia miano ulubionego napoju pośród Koreańczyków przejęła kawa. Jeszcze w latach 2000 herbata miała się tam całkiem dobrze.
Jak szybko przygotować je w domu? Wystarczy wam szklanka, kostki lodu, zimna woda i espresso.
Przykładowy przepis:
(Uwaga! Filmik jest tylko po koreańsku, ale spokojnie, sens da się wyciągnąć z kontekstu.)
Dajcie znać w komentarzu, jak Wy radzicie sobie z letnimi upałami. Na dziś ode mnie to tyle, mam nadzieje, że moje posty przypadną wam do gustu i wraz ze mną będziecie odkrywać koreańską kulturę i smaki. Do następnego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz