- 15 dag wołowiny
- pięć pieczarek
- mała cebula
- mała marchewka
- pół papryki czerwonej
- cztery sztuki szpinaku rozdrobnionego
- trzy łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól
- (na oko) makaron ze słodkich ziemniaków (ja zastąpiłam makaronem ryżowym, ponieważ taki bardziej mi smakuje)
- olej/masło do smażenia
Prywatna galeria Chimi |
Sposób przygotowania:
Na początku przygotujmy sobie mięso. Mięso myjemy i kroimy w długie plasterki. Następnie osuszamy. Wsypujemy do miseczki i przyprawiamy pieprzem i dodajemy łyżkę sosu sojowego. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników naszego dania.Bierzemy pieczarki, cebulę, marchewkę, paprykę i kroimy wszystko w plasterki. Pamiętajcie aby umyć warzywa przed krojeniem. Następnie bierzemy małą patelnię i dodajemy odrobinę masła. Gdy się roztopi dodajemy na nią nasze pieczarki. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Smażymy, aż będą miękkie. Wkładamy do miseczki. Następnie na tę samą patelnię dajemy cebulę i smażymy, aż będzie miękka i taka wiotka. Wkładamy do miseczki. Potem robimy tak samo z papryką. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i smażymy go.
Prywatna galeria Chimi |
Następnie bierzemy garnek/miskę, w której będziemy łączyć ze sobą wszystkie składniki. Na początku dodajemy makaron i mięso, a później warzywa, aby nam się nie rozwaliły. Na końcu dodajemy szpinak. Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy, możemy to zrobić za pomocą drewnianej łyżki lub założyć foliową rękawiczkę i powoli ciągnąć do góry makaron tak, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz i nadal mieszamy. Nakładamy sobie na talerz i SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz